eigenwoningforfait berekenen

Eigenwoningforfait Berekenen .nl

Project One

Eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait staat de laatste tijd weer volop in de belangstelling. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat het eigenwoningforfait onder andere bepalend is voor de hoogte van de hypotheekrente aftrek.
Het eigenwoningforfait is namelijk een regeling uitde Nederlandse Wet inkomstenbelasting die bepaald dat een huiseigenaar een deel van de waarde van de woning moet optellen bij het inkomen uit werk en woning. Deze regeling zorgt dus eigenlijk voor een beperking van bijvoorbeeld het voordeel uit hypotheekrenteaftrek. De hoogte van dit zogenoemde eigen woning forfait, dat bij het inkomen moet worden opgeteld, is afhankelijk van de WOZ waarde van de woning.

Aftrek wegens geen of geringe eigenwoningschuld

Het eigenwoningforfait kent echter nog een speciale bepaling voor consumenten die hun woning geheel of bijna helemaal hebben afgelost. Deze bepaling is genaamd de "aftrek wegens geen of geringe eigenwoningschuld". Huiseigenaren die de woning geheel of bijna geheel hebben afgelost zouden doordat zij (bijna) geen hypotheekrenteaftrek voordeel meer hebben, door het eigenwoningforfait een extra belasting opgelegd krijgen. De regeling “aftrek wegens geen of geringe eigenwoningschuld” zorgt ervoor dat woningeigenaren die de woningschuld bijna of geheel hebben afgelost, geen extra belasting hoeven te betalen die hoger uitkomt dan de hypotheekrenteaftrek. Op deze manier wordt het aflossen van de woning toch nog enigszins beloond.

 

Copyright © 2012 Eigenwoningforfait berekenen .nl | Design by High3